Inkontinencia terhesség alatt

Az inkontinencia terhesség alatt a várandósság alatti hormonváltozások következtében lép fel. A hormonok hatására a medencefenék szövetei megnyúlnak valamint az itt található izmok és a húgyhólyag záróizmai is meggyengülnek, valamint a magzat súlya is folyamatosan nyomja a húgyhólyagot.

Ez megnehezíti a vizelet visszatartását, ami gyakran elcsöppen, sok kellemetlenséget okozva ezzel a kismamáknak. A következő sorokban részletesebben bemutatjuk az okokat és a kezelési lehetőségeket is.

Miért alakul ki terhesség alatt inkontinencia?

A terhességi inkontinencia kialakulásának elsődleges oka a hormonváltozás. A várandósság alatti hormonok az egész testre kihatnak. Bizonyos hormonok direkt lazítják és nyújtják az izmokat és a kötőszöveteket, hogy a szülés során a baba könnyebben jöhessen a világra. Ez a lazító hatás azonban nem mindenhol hasznos.

A húgyhólyagot tartó izmok és a húgycsőt záró izmok renyhesége vizeletcseppenéshez vezethet. Ezen kívül a terhesség előrehaladtával a méh növekedésével egyre nagyobb nyomás nehezedik a húgyhólyagra, ami szintén megnehezíti a vizelet visszatartását.Inkontinencia terhesség alatt

Mik a terhesség alatti inkontinencia hajlamosító tényezői?

Bizonyos nőknél nagyobb esély van az inkontinencia kialakulására, ha valamelyik hajlamosító tényező fennáll:

  • hüvelyi szülés
  • többszöri szülés
  • időskori várandósság (40 év felett)
  • ikervárandósság
  • túlsúly
  • nagy baba
  • komplikált vagy elhúzódó vajúdás
  • vákuum vagy gátmetszés alkalmazása

Hogyan lehet kezelni a terhességi inkontinenciát?

A legtöbb kismama a szülés utáni regenerálódást követően sem érez javulást a vizeletcsöpögés terén. Sajnos a legtöbb esetben a szülést követően sem szűnik meg spontán az inkontinencia. Manapság azonban már több kezelési lehetőség is létezik.

A legtartósabb az inkontinencia lézeres kezelése. A modern technikának köszönhetően lézersugárral kezelik a hüvely falát, aminek kötőszövete így feszesebb, rugalmasabb lesz és jobban alátámasztja a húgyhólyagot, aminek hatására csökken a vizeletcsepegés.

Hogyan zajlik a  lézeres kezelése?

A terhességi inkontinencia lézeres kezelése során a kezelőorvos a lézeres kezelőfejet az érintett területre vezeti, ahol a lézersugarak elnyelődnek a kötőszövetben. Mivel ebben a rétegben nem található érző idegvégződés, így nincs szükség fájdalomcsillapításra. A páciensnek csak egy kis melegséggel kell számolnia. A lézerezés csupán 20-30 percig tart és utána azonnal folytatható a megszokott élet és a munkából sem kell kiesni.