Hogyan végzik a gynecomastia műtétet Budapesten?

A gynecomastia, azaz férfiaknál a mellben az emlőmirigyek kóros többletét, megnövekedését jelenti. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy a férfinak megnövekedett, valamelyest nőies mellei vannak, ami esztétikailag zavaró, és sokszor okozhat önbecsülési gondokat is. Az elhárításnak általában a műtét az egyetlen módja. A gynecomastia műtét elvégzése Budapesten számos helyen, köztük klinikánkon is lehetséges.

Önmagában a férfi mellnagyobbodás az esetek többségében szimmetrikus nagyon ritkán fordul elő, hogy csak az egyik mell érintett. A megfigyelések a kutatások azt mutatják, hogy gyakran valamilyen hormonális zavarra vezethető vissza. Másik, nehezebben kezelhető ok lehet még a melldaganat. Természetesen mindkét okot ki kell szűrni annak érdekében, hogy látható legyen, a plasztikai műtét elvégezhető-e, szükség van-e rá. A hormonális gondokat lehet gyógyszeresen kezelni, a melldaganat pedig alapvetően nem plasztikai sebészeti diagnózis – mindkét esetben szakorvossal kell beszélni.

Ha azonban nincs olyan kóros elváltozás ami meggátolná a műtétet, akkor lehetséges a férfi mellkisebbítés, azaz a gynecomastia műtét budapesti elvégzése.

A gynecomastia kialakulásának okai

A férfi emlő megnagyobbodása gyakran már gyermekkorban, főleg a pubertás idején figyelhető meg, ilyenkor inkább genetikai oka van. Ritkább esetekben előfordulhat, hogy elhízással társul, illetve fogyás után megmarad a mell nem túl esztétikus “cici” formája. Testépítőknél is megfigyelhető a gynecomastia, náluk gyakran a különböző szteroidos kiegészítők okozzák. Ezek az esetek azok, amelyeknél a plasztikai sebészeti beavatkozás lehet a megoldás.

Hogyan zajlik a gynecomastia műtét Budapesten?

Ahogy az lenni szokott, az első lépés mindig egy konzultáció, ahol az orvos megnézi az érintett területet, illetve előírja a szükséges vizsgálatokat. Már a folyamat elején érdemes eldönteni, hogy altatásban, vagy helyi érzéstelenítésben szeretné-e elvégeztetni a műtétet. Elsősorban klinikánkon az altatást javasoljuk, mivel az érzéstelenítést sosem 100%-ban hatékony, altatott páciensen biztosabban is lehet műtétet végezni. Ennek a döntésnek annyi jelentősége van, hogy az altatás miatt majd EKG vizsgálatot is kell csináltatni.

Az EKG-n túl a gynecomastia műtéthez ugyanazok a vizsgálatok kellenek, mint a legtöbb plasztikai Gynecomastiabeavatkozáshoz: azaz laborvizsgálatok és mellultrahang.

Önmagában a műtét egy rövid, maximum 2-3 órás beavatkozás, amely során a sebész bemetszést ejt a mellbimbó körül, és azon keresztül eltávolítja a szükséges szöveteket. Van olyan műtéti technika is, ahol a hozzáférést és a formázást segítendő, zsírleszívással távolítanak el zsírszövetet, ezzel is hozzájárulva a mell méretének csökkentéséhez. Ennek előnye még az is, hogy így kevesebb emlőmirigyet kell eltávolítani.

A gynecomastia műtét után

Mivel ez a beavatkozás nagyon hasonlít a mellfelvarráshoz, ezért az utána következő időszak is hasonlóképpen zajlik: egy éjszakára bent tartjuk (altatásban végzett műtét után mindenképpen) megfigyeljük. Másnap a sebész megvizsgálja, kötést cserél, illetve megkapja kompressziós felsőt, ami segít a gyógyulásban azáltal, hogy helyben rögzíti a melleket. A lábadozás időszakában kímélni kell a mellkast, és legalább egy hét pihenés javasolt. A mellműtétek utáni gyógyulásról és arról, hogy mit lehet és mit nem, több blogposzt is olvasható, itt eléri ezeket.

Mennyibe kerül a gynecomastia műtét Budapest egyik legjobb magánklinikáján?

A gynecomastia műtét esetében is szükség lesz konzultációra, ahol a sebész felméri, hogy milyen lehetőségek vannak, és minden esetben személyre szabott ajánlattal áll majd elő. Budapesten az ilyen műtétek általában az 500 ezer forint körüli költségvetéssel kerülnek elvégzése, amely ár nagyban függ attól is, hogy altatásban vagy érzéstelenítésben végzik.

Szeretném elvégeztetni a gynecomastia műtétem Budapesten, mit tegyek?

Az első lépést már meg is tette azzal, hogy elhatározásra jutott! A következő lépés legyen az, hogy bejelentkezik klinikánkra konzultációra, azután pedig szépen sorjában haladnak majd az események!