A foghíd élettartama: mennyire tartós a fogászati híd?

A fogászati híd az implantátum készítése mellett az egyik leggyakrabban választott fogpótlási megoldás. Mint minden ilyen esetben azonban, sokan érdeklődnek arról, hogy mennyi a foghíd élettartama, milyen sokáig lehet segítségével a teljes fogsor előnyeit élvezni. A fogpótlás terén alkalmazott korszerű alapanyagoknak és eljárásoknak egyértelműen az a célja, hogy ha a saját fogat már nem lehet megmenteni, akkor minél további problémamentesen használható megoldás szolgálja a páciens kényelmét. Lássuk, hogy alakul ez a fogászati híd esetében!

Milyen tényezők befolyásolják a foghíd élettartamát?

A tapasztalatok azt mutatják, hogy igen szerteágazó azoknak a tényezőknek a köre, melyek hatással vannak arra, miként alakul a foghíd élettartama. A páciens életmódja kiemelt jelentőséggel bír, azon belül is a dohányzás kifejezetten rontja a helyzetet. A füstben levő méreganyagok ugyanis gyengítik az íny egészségét, ami tulajdonképpen a fogsor teljesére hatással van. A kilazult, mozgó fogak nem alkalmasak arra, hogy fogászati híd kerüljön azokra, vagy ha mégis megtörtént a felhelyezés, akkor a fogak romlásával a híd élettartama is csökkenhet.

foghíd élettartama

Természetesen fontos az is, hogy egyetlen fog pótlására kerül sor, vagy több fog hiányát hidalja át a fogpótlás. Az előző esetében rendszerint hosszabb élettartamra lehet számítani, mintha egy hosszabb rést szeretnénk fogászati híd alkalmazásával átfedni.

Implantátumon nyugvó híd a tartósság jegyében

Míg a saját fogak elromolhatnak, és így a fogkorona élettartama is kárát láthatja ennek, addig a fogászati implantátum hídpillérként történő alkalmazása némileg biztosabb és talán tartósabb megoldást is kínál.

Nem véletlen használják előszeretettel az implantátumot akkor is, ha a fogászati híd rögzítése a cél. A megfelelő mennyiségű rendelkezésre álló csontanyag esetén teljesen zökkenőmentes az implantátum beültetése, majd a felépítményre gond nélkül rögzíthető fogászati híd. Még akkor sem jár komolyabb problémával az implantátum alkalmazása, ha a saját csontanyag pótlásra szorul, ugyanis a korszerű alapanyagok ezt is lehetővé teszik. Természetesen az ilyen jellegű fogpótlás hosszabb időt vesz igénybe, hiszen a műgyökérnek akár három-hat hónapra is szüksége lehet a teljes rögzüléshez, s csak ekkor válik terhelhetővé. Ez is függ a páciens adottságaitól és az ehhez mérten választott implantátum terhelhetőségi indexétől.

Mennyire függ a foghíd élettartama a választott alapanyagtól?

A foghíd élettartama sokkal kevésbé függ attól, hogy milyen alapanyagból készül, mint azt a legtöbben gondolják. A fémkerámia hidak kobalt-króm ötvözete a ráégetett fogszínű kerámia réteggel együtt ideális választásnak bizonyul. Ha a pontosabb illeszkedés és a még esztétikusabb megjelenés is kiemelt jelentőséggel bírnak a páciens számára, akkor a cirkónium-kerámia híd alkalmazása javasolt. Ez az úgynevezett CAD/CAM számítógépes technológiával készül, és rendkívül pontos, esztétikus megjelenést biztosít. Rendszerint nagy teherbírással is rendelkezik, így a foghíd élettartama garantáltan hozza a vártakat.

Alapesetben a foghíd élettartama minimum 5-10 év, de a megfelelő életmód, szájápolás és az egészséges táplálkozás mellett akár 20-25 évet is gond nélkül kibír a korszerű alapanyagból készített fogászati híd.

A foghíd élettartama a teljes fogsor állapotára hatással van

Fontos tudni, hogy a fogászati híd készítése nem csak az érintett foghiány miatt lényeges. A hiányzó fogak környékén ugyanis meglazulhat a többi fog, csonthiány alakulhat ki, ami a későbbi esetleges implantációra is hatással lehet.

Több fog hiánya esetén a zárt harapás nem valósul meg, sőt, az ellenkező oldalon levő fogak sokszoros igénybevételnek lehetnek kitéve. Az időben elkészített fogpótlás tehát az esztétikus és magabiztos megjelenésen túl a rágás, az emésztés és a többi fog egészségére is pozitív hatással van. A foghíd élettartama a korszerű alapanyagoknak és elkészítési módoknak köszönhetően ma már sokkal több, mint korábban. Előnyeit megéri kihasználni akkor, ha gyors és megfizethető fogpótlás mellett tennéd le a voksod.